Aprííl | Jak je to v Německu s vtipy?

Dnes je 1. duben, známý také jako Aprilscherz, neboli apríl, a s ním je spojená veselá atmosféra aprílových žertíků a legrácek. V Německu se tento den stává příležitostí k tomu, aby lidé (zejména děti) vymýšleli originální a zábavné způsoby, jak pobavit své blízké a známé.

Odkud pochází?

Tradice aprílových žertů má historii sahající alespoň 400 let do minulosti a fráze “Jemanden in den April schicken” se zdá být původem z Bavorska, konkrétně z Augsburgu. Právě zde se pravděpodobně odehrál jeden z prvních známých případů spojených s tímto zvykem. Dne 1. dubna 1530 byl totiž oznámen den mincování, avšak tento plán nakonec padl. Mnoho spekulantů, kteří se na tuto událost připravili, přišlo o své peníze a byli lidem k smíchu. Doklady o užívání fráze spojené s tímto zvykem v bavorských pramenech lze nalézt i ve spisech z roku 1618. Některé zdroje však říkají, že tento zvyk má původ ve Francii. Podle nich předpokládaná kalendářní reforma Karla IX. ve Francii v roce 1564 posunula začátek roku z 1. dubna na 1. leden. Ti, kteří i přesto pokračovali v oslavách Nového roku právě
1. dubna, byli vysmíváni.

Jak se slaví?

První duben je v Německu stejně jako u nás vnímán jako den, kdy se můžete pokoušet své blízké a známé „oblbnout“ různými vtipy a nečekanými událostmi. Tento den je vyhrazen pro aprílové žerty a podvody, které pobaví.

Mezi tradiční zvyky patří například umístění falešné pavučiny na dveře nebo nalepení cedulky na záda kolegů či přátel.

Jedním z nejoblíbenějších aprílových žertíků je v Německu zpravidla přikládání papírové ryby na záda nebo oblečení ostatních. Tento zvyk, známý jako „Aprilfisch“, je zakořeněný v tradičním německém folklóru a představuje symbol aprílových žertíků. V historii se totiž jednalo o čerstvou rybu. 

Co se děje v Německu?

Německý apríl je také časem pro různé aprílové soutěže a události, kde lidé soutěží o nejlepší aprílový vtip nebo nejoriginálnější aprílový podvod. Tato tradice podporuje kreativitu a zábavu mezi lidmi a posiluje pouta komunity.

V televizi a v rádiu se první duben v Německu často projevuje prostřednictvím speciálních aprílových programů nebo vysíláním aprílových žertíků a legrácek. Televizní stanice často připravují speciální aprílové díly svých oblíbených pořadů, které jsou plné vtipných situací a nečekaných událostí. Například se můžete těšit na falešné zpravodajství, které se snaží uvést diváky v omyl, nebo na aprílové reklamy na fiktivní produkty.

Posluchači mohou slyšet různé aprílové zprávy, které se zdají být skutečné, ale ve skutečnosti jsou to nesmysly, které mají za cíl pobavit posluchače.

Celkově vzato, první duben je v Německu dnem plným zábavy a legrácek, které se odrážejí nejen v každodenním životě, ale i v médiích, jako jsou televize a rozhlas. Tradiční aprílové žertíky a legrácky přinášejí lidem příležitost se pobavit a na chvíli uniknout každodenní rutině. Je to čas pro radost a spontaneitu, která spojuje lidi.

Jeden skvělý vtip se podařil ve Švýcarsku v roce 1967, kdy krávy údajně začaly sloužit jako patníky u silnice. Pokud si chceš poslechnout trochu švýčarštiny a zasmát se, mrkni sem.

Tady je sestřih reklam a zpráv, které se povedly. Suchá voda mě docela pobavila!


Jsem Kika, lektorka němčiny online.

Učím němčinu zábavně, efektivně a tak, aby ji student použil v každodenním životě. Každý měsíc posílám studentům newsletter s novým blogovým článkem, podcasty a tipy k učení.