Jak na skloňování v praxi?

Máš někdy pocit, že je skloňování k ničemu, protože můžeš koncovky při mluvení polykat a nikdo neuslyší, jestli říkáš dem nebo den? Neboj, měla jsem úplně to stejné nastavení mysli, když jsem v Německu žila a pracovala. Nedokázala jsem si zapamatovat členy podstatných jmen a většinou jsem neměla tušení, jestli je dané slovo rodu mužského, ženského či středního. Pokud bych nad tím musela přemýšlet, stejně bych pravděpodobně koncovku netrefila, protože jsem nevěděla, s jakým pádem se pojí sloveso nebo předložka. Doufala jsem, že zahuhlám a nebude poznat, jak moc jsem v gramatice špatná.

Nojo, jenže co když přijde na psaní? A proč Němci často říkají sem tam useknuté n nebo s? Pokud se člověk s německým skloňováním nepopere, nastane celá řada problémů: Neschopnost psát srozumitelně a smysluplně, problémy s porozuměním rodilému mluvčímu, anebo trapnost, když mluví takto: ,,Já chci ten velký bílý auto s nový kožený interiér pro můj žena k narozeniny.

Pokud jsi s němčinou už trochu výše než na A1, proč mluvit a psát s chybami? Nesmiř se s tím, že to bez chyb nejde. Minimálně je to škoda, protože německé skloňování není tak příšerné, jak se na první pohled zdá.

Reálně ti stačí pochopit jen jeho strukturu. Najít v něm smysl. Naučit se pár triků, jak pracovat s podstatným jménem, poznat člen a umět si pomoct slovníkem či správnými nástroji.

Německým skloňováním jsem provedla partu studentek v podzimním skupinovém mentoringu a ráda to naučím i tebe ve svém ➡️ novém videokurzu. Mrkni na to, možná je to právě to, s čím v němčině nejvíc bojuješ a má videa s pracovním sešitem ti pomohou pochopit, jak skloňování funguje a k čemu slouží.

Teorie je jedna věc. Můžeš se naučit tabulky, můžeš procvičovat v učebnici či v aplikacích. Psát s pomocí slovníku nebo překladače. V tomto článku bych ti ráda ukázala, jak si správného skloňování všímat v kontextu. Možná tím můžeš dokonce začít, protože alespoň uvidíš, že to rodilí mluvčí opravdu používají, a že to možná neslyšíš vždy jasně a zřetelně, ale je to tam!

Pojďme se společně podívat na triky, jak se skloňování věnovat v kontextu.

Čtení

Nejjednodušší pro začátek bude, všímat si skloňování v psaném textu. Schválně si vezmi k ruce německou knížku, časopis, noviny, nebo si otevři jakýkoliv blog. Skvěle poslouží třeba i Instagramové příspěvky nebo popisek videa|filmu na YouTube.

Urči si, čeho si v textu budeš všímat. Například moje studentka Nikol se v textu o Popelce zaměřila na osobní zájmena: es, sie, dir, dich. Můžeš si je podtrhnout, zabarvit, označit, nebo se rovnou zamyslet, proč je zájmeno použito ve tvaru, ve kterém je použito.



der liebe Gott wird dir beistehen – bůh bude stát při tobě (bei je předložka se 3. pádem, proto DIR). Trik: 3. pád, 3 písmena. Pro jistotu se můžeme podívat do slovníku: j_m beistehen

ich will vom Himmel auf dich herabblicken
– budu na tebe dohlížet z nebe (tady nám pomůže slovník, který napoví, že se sloveso herabblicken pojí s předložkou auf a 4. pádem)

j_m = 3. pád, j_n = 4.pád

Všechny tyto zkratky, triky a pomůcky tě moc ráda naučím ve svém kurzu, v pracovním sešitě! Je důležité, aby student uměl pracovat se slovníkem a rozuměl mu.

Spoustu pěkných knih najdeš třeba v ➡️ Goethe online knihovně. Určitě se podívej i do místní knihovny ve svém městě, kde najdeš cizojazyčnou literaturu. Zvolila jsem ukázku z knihy z online knihovny. Hned v druhé větě si všimni krásného skloňování přídavných jmen – in seineM alteN VW Bulli. Tato gramatika dělá většině studentů velký problém, a proto budu moc ráda, když se podíváš na ukázkové video z mého online kurzu, ve kterém tuto gramatiku srozumitelně vysvětlím. Video je poměrně dlouhé, ale je tam vše, od A do Z.

➡️ https://youtu.be/4MXZ5xi6Vvk



Netflix – titulky / aplikace

Pokud nejsi úplně čtenář a radši se díváš na filmy a seriály na Netflixu, zkus to tentokrát v němčině, s německými titulky. Všímej si skloňování v kontextu a výslovnosti. Při mluvení rodiláci koncovky samozřejmě drmolí a usekávají, to však neznamená, že tam nejsou.

S titulky ti skvěle pomůže aplikace SubFilter for Netflix. Díky této aplikaci nebudeš jen slepě číst titulky. Donutí tě poslouchat pozorně, protože je část titulků občas skrytá. Je možné, že nebudeš pořádně rozumět, ale díky znalosti gramatiky si to správně domyslíš! Vyzkoušej to. Návod, jak pracovat s aplikací najdeš zde.⬅️

Netflix

Titulky si můžeš samozřejmě aktivovat i na YouTube nebo jiných streamovacích platformách. Jsou však dva způsoby (možná víc), jak se titulky vytváří. Buď to dělá počítač, a titulky jsou tak doslova přepsaná slova – tam však hrozí chyby, nejsou velká písmena u podstatných jmen, anebo jsou titulky vytvořeny člověkem, kde však hrozí, že bude v titulcích napsáno něco jiného, než je v mluvené formě (význam je stejný, ale často je to pozměněno, aby se tam text vešel a člověk byl schopný číst a sledovat obraz najednou).

Glücksdetektiv – YouTube

Písničky – Lyricstraining

V hudbě se často setkáš se zkracováním slov a useknutými koncovkami. Je to pochopitelné, aby se slova dobře zpívala, nejde vše vyslovovat jasně a zřetelně, i přesto však v textech vidíš, že se koncovky nikam neztratily. V ukázce například najdeš podstatné jméno das Maul – huba. Se členem neurčitým, tedy: ein großes Maul.

Millionär (A-Cappella)
Lied von Die Prinzen

Posloucháš rád hudbu? Baví tě učit se s písničkami? Na začátku je hodně těžké opravdu porozumět textu, obzvlášť pokud je to rychlá a rytmická hudba. Zkus se na chvíli u své oblíbené písně zastavit a přečti si k ní text: https://www.songtexte.com. ⬅️

Pokud propojíme vnímání ušima i očima, máme dvojnásobnou šanci rozumět. Skvěle u procesu učení pomůže aplikace Lyricstraining.

V této aplikaci můžeš poslouchat oblíbené německé písničky s titulky. Hra a učení v jednom spočívá v tom, že je občas nějaké slovíčko vynechané, stejně jako u aplikace pro Netflix. Tady se přehrávání hudby zastaví u vynechaného slova, spustí se znovu až poté, co chybějící slovo do titulků dopíšeš. Pokud píšeš rychle, hudba se nepřeruší, a to je cíl! Je to docela zábava, můžeš si zvolit 4 různé úrovně od začátečníka po velmi pokročilého. Pokud písničku znáš nazpaměť, bude to hračka. Pokud je to něco nového, musíš se pekelně soustředit. Aplikace nabízí samozřejmě i nápovědu. Vyzkoušej, a uvidíš. ⬅️

I tady si všimni skloňování v kontextu, například u slovíčka Welt stojí přivlastňovací zájmeno mein s koncovkou e. Proč? Podstatné jméno WELT je ženského rodu – die Welt, a proto se nám -e projeví i u zájmena.

Chceš skloňování konečně pochopit od A do Z? Mrkni na kurz: ➡️ https://form.simpleshop.cz/bAN8/ ⬅️

V tomto kurzu konečně pochopíš, jak funguje německé skloňování, pěkně od A do Z.

Pomůžu ti vyzrát na členy podstatných jmen a naučím tě triky, jak poznat, jestli je slovo DER, DIE nebo DAS. Podíváme se na základní skloňování dem, den, der atp. a pochopíš, že se tato jedna tabulka prolíná úplně vším – od zájmen až po přídavná jména.

Ukážu ti, že reálně stačí umět jednu tabulku a vše je v němčině propojené. K videím dostaneš pracovní sešit a spoustu cvičení.



*U všech fungujících odkazů najdeš tuto šipku ⬅️.

Odebírat novinky

Jsem Kika, lektorka němčiny online.

Učím němčinu zábavně, efektivně a tak, aby ji student použil v každodenním životě. Každý měsíc posílám studentům newsletter s novým blogovým článkem, podcasty a tipy k učení. Odebírej newsletter a uč se s námi.