Trochu Curry, nebo Wurst? A co to spojit dohromady?

Zdá se to jako bláznivá myšlenka. Nicméně v Německu měla a stále má obrovský úspěch. 

Šťavnatá grilovaná klobása politá rajčatovým protlakem a posypaná ostrým kari kořením se stala gastronomickou ikonou Berlína. Nesetkáte se s ní ale v nóbl restauracích, servíruje se především na ulici u stánku  – s hranolky nebo s pečivem. 

Příběh Currywurstu sahá až do doby těsně po válce, je tak trochu obrazem života v německé metropoli a pojí se s ním celá řada legend. 

Za „matku” pálivé pochoutky se považuje paní Herta Heuwer. Dáma, která se narodila v Královci roku 1913, k vaření ale vlastně vůbec netíhla. Vystudovala obchodní školu, pak se stala švadlenou a po svatbě začala pracovat jako prodavačka v obchodním domě v Berlíně. Když skončila 2. světová válka, odstraňovala stejně jako stovky dalších žen sutiny ze zbytků domů a ulic po válečných náletech. 

V roce 1946 ale začala prodávat rychlé občerstvení. Nejdřív měla tzv. Bauchladen, tedy tác s jídlem uvázaný kolem krku a pasu, se kterým chodila po ulici. Byla ale podnikavá a o tři roky později už vlastnila stánek s rychlým občerstvením – a to na rohu ulic Kant-Straße a Kaiser-Friedrich-Straße v berlínské čtvrti Charlottenburg.  

Takových ale bylo mnoho a Herta hledala něco neobyčejného, čím by se od konkurence odlišila. A povedlo se jí to – díky náhodě. Od britských vojáků totiž podle legendy dostala kari koření a kečup, což bylo tehdy v Berlíně nedostatkové zboží. Smíchala ho dohromady a touto ostrou omáčkou pak polila opečenou klobásu. Údajně 4. 9. 1949 se tak měl zrodit první slavný Currywurst. Něco takového se ve vyhladovělých ulicích Berlína opravdu běžně nejedlo a úspěch přišel velmi brzy, zákazníci se k ní jen hrnuli. 

Za 10 let si svou pikantní omáčku nechala patentovat. Možná i díky tomu, že její přesný recept se nedostal nikdy na veřejnost, její byznys raketově rostl. Brzy provozovala celou halu s rychlým občerstvením s 19 prodavačkami, týdně prodala až 10 000 porcí a podnik fungoval ve dne i v noci. Currywurst se stal berlínským fenoménem, v roce 2009 se tu otevřelo Currywurst Museum a o této ostré omáčce a klobáse vzniklo několik písní a byla napsána celá řada knih.

Svůj slavný recept si ale vzala Herta Heuwer roku 1999 s sebou do hrobu. I tak ale má stovky následovníků. Currywurst najdete skoro u každého berlínského stánku s rychlým občerstvením a stal se už kultovním jídlem. Podává se v mnoha různých variantách a traduje se, že každý Berlíňan a každá Berlíňanka mají vlastní tip, kde se dělá ten úplně nejlepší.

_________________________________________________________________________________________

Článek pro Vás napsal Tomáš Polák

Lektor němčiny a autor projektu www.nemcinar.online

Specializuje se na němčinu v gastronomii, v právu a ekonomii.

Dlouhodobě se věnuje fenoménu chybování v jazyce, které bere jako pozitivní jev.