Tradice s vůní cibule: Výmar oslavuje podzim po svém!

Pro cizince může znít pozvánka na Cibulový trh – v originále „Zwiebelmarkt“ – na první pohled trochu zvláštně. Nabízí se otázka: Co může být na cibulovém trhu tak zajímavého? Přesně to jsem si říkala i já, než jsem ho poprvé navštívila.

Jenže nenechte se zmást názvem! Tahle tradiční slavnost cibule má mnohem víc co nabídnout než jen stánky s cibulí. Každý podzim ožívá krásné historické město Výmar (Weimar) – domov Goetheho a Schillera – hudbou, vůní jídla, řemeslnými trhy a veselou atmosférou, která vás okamžitě pohltí.

Cibulový trh se tu letos koná již po 372. a hrdě tak nese označení nejstarší a největší lidová slavnost v Durynsku (Thüringen).

Tak jako každý rok i letos provoní o druhém říjnovém víkendu celé historické centrum Výmaru vůně cibulových pochoutek. Ano, přesně tak! Cibulový trh to nejsou jen různé odrůdy cibulové zeleniny rozličných barev a tvarů, ale je to především čerstvě napečené slané pečivo, které jinde běžně neochutnáte. Hlavní roli hraje cibulový koláč, Zwiebelkuchen

Stovky stánků se rozprostírají nejen na náměstí Frauenplan a v ulici Schillerstraße, ale také v dalších uličkách a na náměstích Starého Města (Altstadt).

První cibulové a zeleninové trhy se ve Výmaru pořádaly již v 17. století a oslavovaly hojnost podzimní úrody. Jejich součástí byly v minulosti i trhy dobytčí. V současné době Cibulový trh ve Výmaru nabízí nejen velké množství prodejních stánků s širokým sortimentem cibulových produktů, dobrého pití a rukodělných výrobků jako jsou umělecky tvořené bílo-červené cibulové a česnekové copy, krásné vazby a věnce ze sušených květin, ale také bohatý kulturní program.

Z pódií zní městem tóny německých kapel rozmanitých žánrů, a tak si každá věková kategorie přijde na své. 


Cibulový trh dnešní doby už není primárně místem sdílení podzimní zeleninové úrody. Dnes má tahle říjnová událost především společenský rozměr. Setkávají se tu nejen místní, ale přijíždějí sem lidé z celého Durynska i zbytku Německa, aby si tu užili zábavu při sklence burčáku
a zakousli fenomenální cibulový koláč. Tahle slavnost cibule dostává však i mezinárodní rozměr, a to nejen díky Erasmus studentům, kteří sem rádi za typicky německým gastrozážitkem zavítají z nedaleké univerzitní Jeny, aby tu na vlastní kůži zažili něco, co je v dnes již velmi multikulturním Německu stále ještě echt Deutsch.

A když už je člověk jednou ve Výmar určitě by si měl udělat čas alespoň na některé z mnoha zajímavých historických památek a muzeí. Za zmínku stojí zcela jistě zámek na náměstí Burgplatz, dále palác zvaný Zelený zámek (Grünes Schloss) s knihovnou vévodkyně Anny Amálie nebo Goethe-Museum či Bauhaus-Museum zaměřené na slavnou uměleckou školu.

Do Výmaru se dostaneš autem z Prahy po české dálnici D8 a dále po německé dálnici A17 ve směru na Drážďany, kde změníš směr na durynské zemské hlavní město Erfurt a pojedeš dále až do cíle po dálnici A4. Cesta do Výmaru zabere necelé čtyři hodiny.


Termín letošního ročníku Cibulového trhu ve Výmaru: 10. až 12. října 2025

Oficiální web Cibulového trhu ve Výmaru: https://www.weimar.de/kultur/veranstaltungen/maerkte-und-feste/zwiebelmarkt/

A pokud ti letos cesta do Výmaru nevyjde, nevadí! Letos si můžeš německý cibulový koláč připravit doma a cestu do Výmaru naplánovat na příští říjen, a rovnou výlet propojit třeba s městečkem Eisenach, o kterém v článku psala naše lektorka Radka, která v Durynsku žije.


Rezept für den besten Zwiebelkuchen

Zutaten:

250 g Mehl

120 g Butter

2 EL Eiswasser

400 g Zwiebel

80 g gekochter Schinken

20 g Butter

gemahlener Kümmel

100 g Sahne

2 Eier

Pfeffer, Salz


Aus Mehl, kalter Butter, Salz und Eiswasser einen Mürbeteig kneten. Ca. 30 Minuten kalt stellen. Die Zwiebeln schälen, halbieren und in Scheiben schneiden. 

20 Gramm Butter in einer beschichteten Pfanne auslassen und die Zwiebeln bißfest dünsten. Mit frisch gemahlenem Kümmel, Salze und Pfeffer, Salz würzen. Den gekochten Schinken in Streifen schneiden und in die Pfanne geben. Die Zwiebeln etwas abkühlen lassen. Inzwischen den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche ausrollen. Eine runde Backform (28 cm) mit dem Teig belegen. Dabei einen kleinen Rand formen. Mit einer Gabel mehrmals einstechen und die Zwiebeln darauf verteilen. Aus Sahne, Eiern, Pfeffer und Salz eine Sauce bereiten. Über die Zwiebeln verteilen und im vorgeheizten Ofen bei 200 ° ca. 35 Minuten, mittlere Schiene, backen. 

Guten Appetit!


Článek pro tebe napsala naše lektorka Martina Bečánová Hamplová.

Výmar jsem navštívila hned několikrát během mého studijního pobytu v Jeně, kde jsem se věnovala oboru Němčina pro cizince (DaF). V posledních letech jsem němčinu využívala během pracovních pobytů v Rakousku a při každodenní komunikaci se zahraničními klienty.

S radostí, úsměvem a trpělivostí tě provedu světem němčiny. Ráda tě připravím na pobyt nebo práci v zahraničí nebo ti pomohu s přípravou na jazykový certifikát. 

Napiš mi a domluv si úvodní lekci zdarma: martina@kikasgerman.cz

Odebírat novinky