Jak na slovní zásobu?

Člověk by řekl, že způsobu, kdy jsme si zapsali slovíčka do dvou sloupců a učili se je nazpaměť, už odzvonilo. Jenže, jak to dělat jinak, když nás to ve škole jinak neučili? Dám vám pár tipů, jak se učit slovíčka zábavněji a jednodušeji.

Lístečky

Nejlepší je začít tím, že pojmenováváte předměty, které máte denně na očích. Můžete začít nábytkem, oblečením, potravinami, anebo třeba obsahem své kabelky. Každý den si pojmenujte 3 – 5 věcí, a pokud vám to okolnosti (žena :D) dovolí, polepte si je malou cedulkou.

Kupte si lístečky ve třech barvách a odlišujte barevně DER, DIE, DAS. 🙂

Aplikace

Jste-li spíše online typ, než-li papírkový kreativec, tak mrkněte do Google play anebo App Store. Na výuku jazyků existuje stovka aplikací, některé zábavnější a užitečnější, jiné méně. Každý asi musí najít, co mu vyhovuje.

Mým oblíbeným nástrojem je QUIZLET. Jsou to v podstatě kartičky, kdy je na jedné straně napsané slovo v češtině a na druhé straně v němčině. Případně si můžete na jednu stranu dát německé slovíčko a na druhou stranu obrázek, anebo definici slova, abyste se vyhnuli českému překladu.

učení pomocí flaschcards – aplikace QUIZLET

A kde se slovíčka v aplikaci vezmou? Jednoduše kliknete na CREATE a vytvoříte si vlastní sadu slovíček. Ať už na nějaké konkrétní téma (Essen, Hobbys, Möbel, Kleidung..), nebo slova, která jsou pro vás problematická, či slovíčka z naší poslední lekce – jakákoliv.

Anebo, pokud se chcete naučit slovní zásobu k určitému tématu, zkuste téma vyhledat pomocí lupy. Napište do hledáčku např. ESSEN a vyjede vám spousta vytvořených balíčků od jiných studentů.
(Správnost však není zaručena. 😛 )

Hry

Na QUIZLET se můžete z kartiček učit, anebo se z nich můžete nechatvyzkoušet. Na principu hry / soutěže na skóre funguje i jednoduchá aplikace DER DIE DEUTSCH, kde je cílem určení členu k podstatnému jménu, anebo zkuste aplikaci Wordtrainer, ve které je jeden obrázek a tři možnosti.

aplikace Wordtrainer

Není to domluvená spolupráce, ale osobní tip. 🙂

Samomluva

Mně osobně hodně pomáhá samomluva. Ať už v hlavě, anebo klidně i nahlas. Zkoušet si pojmenovávat věci okolo sebe, zkoušet si různé modelové situace a sestavovat si je do vět. Přemýšlet nad slovíčky i slovesy, které bych mohla použít. No a jak slova hledám, když je neznám?
V off-line slovníku v telefonu.

V jednoduchosti je krása.

zkouška v aplikaci QUIZLET

Kontext

Je ve mně asi kus německé Pünktlichkeit, a když něco dělám, musím to dělat pořádně a se vším všudy. Nejradši mám tedy slovíčka v okruzích. Na každý týden, měsíc, den (podle vašich časových možností), si zvolte téma.

K tomuto tématu si vypište všechna možná slovíčka a poskládejte si je na papír do tzv. MINDMAPS. Nejprve slovo nadřazené, k němu slova podřazená a pěkně si tam malujte.

zdroj: https://sprachen-lernen-web.com

Např.

die KÜCHE – hlavní téma

das Geschirr – podtéma

Glasgeschirr, Serviergeschirr, Bestecke … – podpodtéma

die Gläser, die Schale, der Teller, das Messer… – konkrétní slovíčka

MINDMAPS si můžete tvořit ručně na papír, do sešitu, anebo v PowerPointu či Excelu. Já osobně raději kreslím, ačkoliv mě spotřeba papíru trošku štve.

Myšlenkové mapy stažené z internetu mohou vypadat nepřehledně a k ničemu, když si je však sami nakreslíte a uděláte si v tom pořádek, zůstane vám toho spousta v hlavě.

zdroj: https://www.slideshare.net/AliciaSarralde

K hlavnímu tématu si můžete vypracovat několik dalších podtémat, a to například domácí spotřebiče (Haushaltsgeräte), potraviny (Lebensmittel), nábytek (Möbel), a ty opět rozdělit do několika podpodtémat, až budete umět pojmenovat i špunt ve dřezu (Abflussstöpsel).

Odebírat novinky

Jsem Kika, lektorka němčiny online.

Učím němčinu zábavně, efektivně a tak, aby ji student použil v každodenním životě. Každý měsíc posílám studentům newsletter s novým blogovým článkem, podcasty a tipy k učení. Odebírej newsletter a uč se s námi.