5 způsobů, jak se učit o Vánocích

Ani v prosinci byste neměli zapomenout zahrnout němčinu do každodenního života. Všichni máme spoustu povinností. Nakoupit dárky, upéct cukroví, ozdobit dům nebo stromeček. Jak k tomu připojit ještě učení němčiny? Že je to nemožné? Nebojte, všechno jde, když se chce.

Učení nemusí být nuda, otrava, a už vůbec nemusí bolet.


1. Zapněte si německé koledy

Většina studentů si řekne: ,,To nemá cenu to poslouchat, když nerozumím!” Jenže s tímhle přístupem nikdy nikam nedojdete. Také jste se nejprve museli naučit posadit, pak zvednout a pak běhat. Ze začátku si jen užívejte, že slyšíte němčinu. Nasávejte tón a melodii jazyka, vnímejte, jak němčina zní. Zkoušejte porozumět nějaká slova, i kdyby jen spojky a přeložky. Časem budete chytat další slovíčka a později celé věty. Pokud se vám nějaká koleda líbí, najděte si na internetu text, zkuste si ho přečíst a následně budete slova v hudbě vnímat snáz.

Doporučuji aplikaci Lyricstraining

A jaká je moje oblíbená koleda? In der Weihnachtsbäckerei

2. Mrkněte se na pohádku nebo vánoční film v němčině s německými titulky

Sám doma, Grinch, Láska Nebeská nebo Čtvery Vánoce. To jsou takové ty filmy, které v nás vyvolají vánoční náladu a známe je prakticky nazpaměť. Proč se na to nepodívat v němčině? Zase se často setkávám s tím, že studenti na filmy koukat nechtějí, protože jim nerozumí. Proboha. Já když jsem se poprvé dívala na Harryho Pottera v němčině, tak jsem byla ráda, že jsem pochopila, jak se jmenují jednotliví učitelé a koleje.. 😀 Vůbec si s tím nelamte hlavu, zapněte si film, jehož děj už dobře znáte.

Vyhněte se českým titulkům. Zapněte si titulky německé. Náš mozek nezvládá přepínat mezi jednotlivými jazyky, a pokud si zapnete české nebo anglické titulky, bude váš mozek pouze číst a němčinu vypustí. Slaďte titulky i zvuk do němčiny, soustřeďte se na výslovnost, propojujte oči a uši – to, co slyším, a to, co vidím napsané. Pokud vás nějaké slovíčko nebo fráze zaujme, zapište si! Rozhodně ale film nestopujte po každé půlminutce.

Dejte si klidně nějaký cíl: Mrknu na film, odpočinu si a napíšu si 10 nových slov. Stačí! Bohatě!

3. Přepněte si e-shop, prohlížeč, telefon, nebo rovnou všechny přístroje do němčiny

Nákupy vánočních dárků. Během prosince všichni brouzdají na netu a nakupují. E-shopy se nezastaví. Co si takhle přepnout e-shop do němčiny? Určitě existuje Lidl, Zalando, Ikea a další velké obchody v němčině. Můžete vybírat tam. Číst si popisky. Vyplnit objednávkový formulář.

Záleží, jak to cítíte, klidně si věci vyberte v německé verzi a pak přepněte zpět na českou.

Mimochodem. Co si na prosinec přepnout mobil do němčiny? Výzva? 🙂

4. Vyzkoušejte nový recept na cukroví a nechte se inspirovat zde:

Já vím, že každá hospodyňka má své ozkoušené a ověřené recepty, ale co zkusit něco nového? Nebo si to alespoň nechat projít hlavou? Když si pročtete pár receptů, nejenže se inspirujete, co upéct, ale naučíte se slovní zásobu: hnětat, nechat vykynout, vyválet, vykrajovat, zdobit apod. A těch surovin a nádobí. Wow.

Pokud jste něco nového upekli, zvládli jste to podle německého receptu a povedlo se, tak si zasloužíte velikou poklonu! Mimochodem, jaké druhy cukroví znáte v němčině? Víte, jak se řeknou vosí hnízda nebo vanilkové rohlíčky?

Klidně svůj výtvor sdílejte na IG nebo FB s hashtagem #kikas.german.weihnachten

5. Vytvořte si vánoční dekoraci.

Sami, s dětmi nebo s celou rodinou. Najděte si pracovní postup na YouTube v němčině. Překládejte ostatním. Můžete si ozdobit dům a procvičit si u toho němčinu. Naučíte se slovní zásobu jako nůžky, papír, lepidlo, pastelky. Záleží na tom, co budete vyrábět. A moc ráda se na vše výrobky mrknu! Stačí mi napsat, nebo je sdílet na Instagramu pod #kikas.german.weihnachten.

Pokud se vám moje tipy k učení líbí, věřte, že se s KIka’s German můžete učit nejen o Vánocích. Každé liché pondělí vychází podcast Kika’s German, který najdete na Spotify, Apple podcast i Google podcast – mrkněte do své podcastové aplikace a dejte mi vědět, která epizoda se vám líbila! Za 5 eur měsíčně se můžete učit s Kika’s German na herohero, kde najdete každé téma přehledně zpracované se slovní zásobou, přepisem a cvičeními.

Chceš na němčině zapracovat pořádně? Chceš vlastní virtuální třídu, individuální přístup a zpětnou vazbu na písemný i mluvený projev? Mrkni na mentoring pro samouky. Společně se podíváme na to, jak se v němčině zlepšit a na čem zapracovat. Sestavíme pro tebe individuální plán 12 lekcí a bude tě to bavit! Mrkni na reference a klidně mi napiš e-mail.

Frohe Weihnachten! 🎄

Odebírat novinky

Jsem Kika, lektorka němčiny online.

Učím němčinu zábavně, efektivně a tak, aby ji student použil v každodenním životě. Každý měsíc posílám studentům newsletter s novým blogovým článkem, podcasty a tipy k učení. Odebírej newsletter a uč se s námi.